Goede medewerkers behouden, zo doe je dat

Terug naar Blog
Goede medewerkers

Goede medewerkers behouden, zo doe je dat

Goede medewerkers zorgen voor de kracht binnen een bedrijf. Wanneer een goede medewerkers ontslag neemt heeft dit impact op je bedrijf, je planning, klanten maar ook op de rest van je team. Het is altijd vervelend omdat het geld kost. Daarnaast moet je op zoek naar een nieuwe goede medewerker en de nieuwe medewerker moet ook weer ingewerkt worden. Nog los van de band die je opnieuw gaat opbouwen. 

Vooral in deze tijd is het behouden van goede medewerkers cruciaal. Er is een enorm tekort aan werkkrachten zowel binnen het MKB als het grootbedrijf. Volgens onderzoek van CBS krampt één derde van de ondernemers met personeelstekort, hoger dan ooit gemeten. Het totaal aantal openstaande vacatures binnen Nederland steeg met 66 procent, laat het CBS weten.

Dat betekent dat het voor een medewerker heel makkelijk is om een andere baan te vinden.
Dit wil je natuurlijk voorkomen! Hoe doe je dat nu, goede medewerkers behouden?

5 tips voor het behouden van goede medewerkers

1. Communicatie

Open communicatie is super belangrijk. Door open te communiceren met je team creëer je vertrouwen en betrokkenheid. Hierdoor ontstaat er een betere communicatie. Op deze manier kan je in kaart brengen hoe het nou echt gaat met de medewerker. Door dit goed in kaart te brengen kan je beter inspelen op de personeelsplanning voor de medewerker. Dit voorkomt ontevredenheid van je medewerkers maar ook zeker werk stress. 

Tips

Functioneringsgesprek: dit is een gelijkwaardig gesprek wat de samenwerking tussen werkgever en medewerker stimuleert. Door regelmatig een functioneringsgesprek te houden blijf je in contact met de medewerker. Hierdoor kan je beter inspelen op de behoeftes en de ontwikkelingen. 

Personeelsplanning software: maak het zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk voor je team. Een personeelsplanning helpt enorm bij de communicatie tussen jou en je team. Doordat alles in één app zit, is altijd alles up to date. Dit zorgt voor een goede communicatie en een prettige samenwerking. 

Wil je meer te weten komen over een personeelsplanning? Onze ervaring leert dat de juiste manier van plannen de sleutel is naar een mooie groei van jouw bedrijf. Hierover hebben wij een E-book geschreven. In het boek nemen wij je mee van A tot Z en geven we mooie tips weg. Voel je vrij om het boek hier gratis te downloaden.

2. Waardering

Medewerkers willen betrokken worden bij de ontwikkelingen. Ze willen dat hun werkzaamheden ertoe doen, waardoor ze zich nuttig voelen. Wanneer de medewerkers zich gehoord en zinvol voelen, raken ze enthousiast. En enthousiasme zorgt voor meer motivatie. En motivatie zorgt voor meer eigen initiatief en er ontstaat meer ruimte voor hun eigen creativiteit. Dit zorgt natuurlijk voor meer plezier op de werkvloer. En daardoor het behoud van goede medewerkers en tevens zorgt dit voor een goede mond op mond reclame. Wat weer kan resulteren in de groei van je personeelsbestand.

Tips

Investeer tijd:  bel je medewerkers eens op met de vraag “hoe gaat het met je?” in plaats van “wanneer ben je beschikbaar”. Of ga langs op de werkvloer of op kantoor, drink een kopje koffie en complimenteer de verrichte werkzaamheden en hun input.

Activiteit: wat dacht je van een vrijdagmiddagborrel? Organiseer met regelmaat een uitje of een gezamenlijke training, dit zorgt voor een mooie teambuilding. Hierdoor gaan medewerkers met meer plezier naar hun werk en collega’s. 

Kleinigheidje op feestdagen: het zit hem in de kleine dingen. Geef je medewerkers een chocolade Paashaas met Pasen en een kerstbal (met het bedrijfslogo) met kerst, dit wordt enorm gewaardeerd. 

online personeelsplanning personeelsplanner online planningstool VS personeelsplanning in Excel
Personeelsplanning software

3. Plezier

Het is hartstikke belangrijk dat er met plezier naar het werk wordt gegaan. De meeste mensen besteden meer tijd op hun werk dan thuis. Je wilt uiteraard voorkomen dat medewerkers zich afvragen hoe lang de dag nog duurt.

Tips

Doelen: creëer (dagelijks/wekelijks) een doel, gezamenlijk of individueel. Doelen stimuleren enorm de geluks fase. Geef je medewerkers ook de mogelijkheid om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken door middel van een trainingen en/of cursus. 

Lunch moment: de lunch is een belangrijk moment van de dag. Even tot rust komen en jezelf weer opladen. Vitamines zijn, zoals we allemaal weten, erg belangrijk. Veel mensen hebben daar behoefte aan maar het wordt vaak vergeten door de drukte van de dag. Zet elke dag een mand met vers fruit klaar. Het is een investering in de gezondheid van jou en je medewerkers.

Activiteit op kantoor: een pingpong tafel of een voetbaltafel op kantoor. Het klinkt misschien een beetje gek maar het stimuleert enorm het plezier en de sociale interactie. Ze kunnen er gebruik van maken tijdens de pauze of na het werk, het is iets om naar uit te kijken. Q-logic schrijft heel leuk; waarom cup-a-soup, ga tafeltennissen! 

Geluk is besmettelijk: door gezamenlijk activiteiten te ondernemen wordt iedereen meegenomen in het moment van geluk en plezier. Dit zul je ook terug zien op de werkvloer. 

plan je medewerker op de juiste vraag
Goede medewerkers behouden

4. Persoonlijke groei en educatie

Niemand wil het gevoel hebben dat hij/zij stil staat in het leven, daarom is persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Wij mensen worden gelukkig van nieuwe dingen leren en daardoor te groeien als mens. Men leert zichzelf beter kennen en ervaart meer zelfvertrouwen. Ze worden energieker en zitten daardoor lekker in hun vel. 

Tips

Opleiding/training: medewerkers die de mogelijkheid hebben om door te groeien blijven gemotiveerd. Hierdoor zullen ze minder snel op zoek gaan naar een andere baan.

Coaching dag: Biedt de mogelijkheid tot coaching aan. Hierdoor groeit het zelfbewustzijn van je medewerkers. Je zult zien dat het veel verandering met zich mee brengt. Het heeft een positieve werking op hun motivatie, werkhouding en prestatievermogen. Ze zitten beter in hun vel waardoor ze meer geluk ervaren. 

Wisseling van functie/opdracht: veel mensen houden van routine. Maar vaak is het ook goed om even uit je comfort zone gehaald te worden en met een nieuwe energie ergens in te stappen. Dit maakt het werk weer uitdagend. 

Groei en educatie

5. Autonomie

Creëer meer flexibiliteit binnen je bedrijf, hierdoor kan werk en privé beter in balans worden houden. Dit zorgt voor meer bewegingsruimte voor de medewerkers, bijvoorbeeld om hun kind(eren) van school te halen of op school af te zetten. Hierdoor creëer je vertrouwen bij je medewerkers en daarnaast ook nog eens eigenaarschap.

Tips

Thuiswerken: biedt een mogelijkheid aan tot thuiswerken. Sommige medewerkers zijn veel productiever als ze thuis werken

Flexibele personeelsplanning: door flexibele uren aan te bieden kunnen medewerkers een beter balans houden tussen werk en privé. Vraag de medewerkers om hun (niet) beschikbaarheid in te vullen in de personeelsplanning. Hierdoor geef je de medewerkers ruimte en zeggenschap over hun eigen planning.

Open diensten: Maak je gebruik van een personeelsplanning software? Dan zorgt het sturen van open diensten ook voor meer flexibiliteit. De medewerkers kunnen zichzelf aanmelden of solliciteren voor een open dienst. Dat wordt direct en automatisch verwerkt in de personeelsplanning. Zo is je personeelsplanning altijd actueel.

Goede medewerkers behouden met een personeelsplanning software

Natuurlijk, dat wil iedere onderneming goede medewerkers behouden. Een personeelsplanning software helpt hierbij, het fungeert namelijk als een extra medewerker alleen dan zonder de menselijk fouten en de communicatie gaat razend snel en foutloos. Klik hier als je meer wilt weten hoe een personeelsplanning software fungeert als een medewerker. Vaak wordt er gedacht dat je enige kennis nodig hebt om met een online personeelsplanning aan de slag te gaan. Maar in tegendeel, een online personeelsplanning zoals Onduro is voor iedereen geschikt. Het helpt niet alleen bij het behouden van, maar het brengt ook tijdbesparing. Tijd die je kunt besteden aan je medewerkers. Lees hierover meer “Besteed minder tijd aan je personeelsplanning en meer aan je medewerkers“. Goede medewerkers behouden kost namelijk tijd.

    Terug naar Blog