Roosterwijziging, kan dat zomaar met de nieuwe wet?

Terug naar Blog
Roosterwijziging

Roosterwijziging, kan dat zomaar met de nieuwe wet?

Omdat je met mensen werkt is je omgeving continu in beweging. Vaak wil je snel schakelen om een betreffende dienst op te vangen. Heb je gemerkt dat niet iedereen daar altijd zo blij mee is?  Het is dan ook echt een kunst om iedereen tevreden te houden.

Er komt een nieuwe klant bij of er valt een klant weg. Een medewerker wordt ziek of meld zich onverwachts af. Er kan van alles gebeuren waardoor jij snel wil schakelen. Maar mag je nu eigenlijk zomaar een rooster wijzigen? Vanaf 1 augustus 2022 is er een wetswijziging doorgevoerd in het Nederlandse Arbeidsrecht.

Nieuwe wetswijziging

De nieuwe wet zorgt voor meer bescherming voor medewerkers die te maken hebben met een onvoorspelbaar rooster. Medewerkers met onvoorspelbare tijden zijn mensen waarvan het rooster per week of per maand kan verschillen, bijvoorbeeld oproepkrachten. Ze willen hiermee bewerkstelligen dat mensen beter weten waar ze aan toe zijn. 

De werkgever moet voortaan in de arbeidsovereenkomst duidelijk aangeven welke dagen en tijdstippen de medewerker opgeroepen kan worden. Stel je spreekt maandag, dinsdag, donderdag – en vrijdagochtend af. Dan kun je een medewerker niet verplichten om op zaterdag te werken. De werkzaamheden vallen buiten de afgesproken dagen en tijdstippen, hierdoor kan de medewerker de dienst weigeren. 

De richtlijn stelt ook een termijn voor het afzeggen van een dienst. Vier kalenderdagen van te voren moet de dienst schriftelijk of via digitale communicatie afgezegd worden. Wordt dit niet op tijd medegedeeld, dan moet de dienst uitbetaald worden. Ook als de medewerker geen dienst heeft gedraaid. 

Hetzelfde geldt voor wanneer je iemand wilt inschakelen voor een nieuwe dienst. Dit moet vier kalenderdagen van te voren schriftelijk of via digitale communicatie doorgegeven worden. Doe je dit niet op tijd, dan kun je een medewerker niet verplichten om de dienst te werken. De medewerker staat dan in het volste recht om de dienst te weigeren.

Online personeelsplanning Roosterwijziging

Maar mag het zomaar?

Als een rooster eenmaal bekend is dan kan je het rooster niet zomaar meer veranderen. Het is namelijk de agenda van jouw medewerkers. Het is heel belangrijk dat mensen werk en privé goed in balans kunnen houden. Met de nieuwe wet wordt dat gestimuleerd. De nieuwe wet is er uit bescherming voor de medewerkers die een onvoorspelbaar rooster hebben. Daarnaast zie ik het ook als een bescherming voor de werkgevers. 

Als je zomaar een roosterwijziging doorvoert, krijg je wellicht vervanging geregeld maar is de persoon dan ook tevreden? Wanneer hier niet of amper naar gekeken wordt zul je op lange termijn gaan merken dat je medewerkers niet tevreden zijn. En ontevreden medewerkers worden steeds minder productief met als gevolg dat ze met minder plezier naar hun werk gaan. Daarnaast zal de samenwerking met collega’s minder worden dat leidt naar langzaam maar zeker geen zin meer hebben in de werkzaamheden.

Dit wil je natuurlijk voorkomen als werkgever, goede medewerkers wil je behouden. Communicatie is hiervoor enorm belangrijk, lees hierover meer “Goede medewerkers behouden, zo doe je dat!”. De nieuwe wet stimuleert een betere communicatie tussen werkgever en medewerker. 

Als er een schriftelijke overeenkomst is tussen beide partijen voor een wijzigingsbeding, kun je de arbeidsovereenkomst wijzigen. Hiervoor moet je wel een grondige reden hebben, er moet namelijk sprake zijn van zwaarlichting belangen.

Oplossing voor een snelle roosterwijziging

Er zijn meerdere oplossingen om een snelle roosterwijziging te kunnen doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een basisrooster, dat zorgt voor een duidelijke overzicht voor jou en je medewerkers. Het zal bijdrage aan een betere communicatie omdat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Wanneer je met je medewerkers duidelijk communiceert en goed samenwerkt, kun je als team heel snel schakelen. 

Een online planningstool helpt ontzettend bij een snelle roosterwijziging. Dat komt omdat een planningstool zorgt voor een correcte en snelle communicatie. Het rooster staat online, daardoor is iedereen altijd op de hoogte van de aankomende werkzaamheden. En doordat de medewerkers hun beschikbaarheid heel eenvoudig online kunnen doorgeven, ben jij als werkgever altijd op de hoogte wie je kunt inplannen voor een dienst. 

Wil je als werkgever zeker weten dat je medewerkers op hun plek zitten na een roosterwijziging, dan heeft een online planningstool hier een mooie oplossing voor. In Onduro kun je namelijk een open diensten versturen. De medewerkers met de geschikte functie krijgen hierover een melding, vervolgens kunnen ze zich aanmelden voor de open dienst. Na goedkeuring van de werkgever wordt de open dienst gevuld en wordt het direct verwerkt in het rooster. 

De open dienst zorgt ervoor dat er snel gecommuniceerd wordt en de wijziging direct aanpast in de online planningstool. Hierdoor hoef je minder tijd te besteden aan je personeelsplanning. En mocht het onverwachts plaatsvinden binnen de 4 kalenderdagen, dan ben je snel op de hoogte van degenen die wel willen werken. 

Online personeelsplanning personeelsplanner
online planningstool

Roosterwijziging uitproberen in een online planningstool

Je kunt het online planningstool, Onduro, nu twee weken lang gratis uitproberen zonder ergens aan vast te zitten. Meld je aan en wij sturen de demo vandaag nog naar je toe. Ontdek het programma en onze kracht van gebruiksvriendelijkheid.

    Terug naar Blog