Planning strategieën voor piekmomenten tijdens de kerstdagen

Terug naar Blog
Personeelsplanning Planning strategieën

Planning strategieën voor piekmomenten tijdens de kerstdagen

Met kerst zijn de winkelstraten gevuld met gehaaste klanten die op zoek zijn naar het perfecte kerstcadeau. Restaurants die hun deuren openen en overboekt zijn en online retailers die overspoeld worden met bestellingen voor last-minute kerst aankopen. Tijdens kerst is er vreugde en saamhorigheid. Maar voor veel bedrijven is er ook chaos en stress. Managers die proberen te voldoen aan de enorme vraag en druk bezig zijn met de personeelsbezetting. Het is het seizoen van paradoxen, waarin de glimlach op het gezicht van een klant samengaat met de frons op het voorhoofd van een manager die de planning probeert te perfectioneren. Wil je midden in alle glinsterende kerstlichtjes de planning goed beheren en de klanttevredenheid hoog houden? Lees dan verder! In deze blog vertellen we planning strategieën en geven we tips waardoor het plannen van personeel soepeler verloopt tijdens piekmomenten.

1. Begin ruim van te voren met de personeelsplanning

Het is 23 december en klanten haasten zich voor last-minute aankopen naar de winkels. Restaurants die zich voorbereiden op een overvolle avond en ondertussen nee moeten zeggen tegen reservering aanvragen. Pakketten die op het laatste moment nog bezorgd worden vanwege de kerstdrukte. In deze periode hebben bedrijven een goede personeelsplanning en personeelsbezetting nodig, om te voorkomen dat managers door de bomen het bos niet meer zien.

Een van de meest effectieve planning strategieën voor het omgaan met piekmomenten tijdens de kerstdagen is ruim van tevoren beginnen met plannen. Analyseer trends en kijk naar de gegevens van de afgelopen jaren. Wanneer waren de piekmomenten en wanneer waren de rustige momenten, op deze manier kun je een nauwkeurige schatting maken van de te verwachten drukte. 

2. Flexibele werktijdens tijdens de feestdagen

Tijdens de kerstperiode is het invoeren van flexibele werktijden een ware zegen. Stel je voor dat een medewerker graag een paar uur eerder begint om ’s middags tijd door te kunnen brengen met het gezin. Of een andere medewerker die graag een latere dienst draait zodat ze ’s ochtends cadeautjes kunnen uitpakken. Medewerkers kunnen hierdoor voldoen aan hun werkrooster en ook genieten van de kerstsfeer. Het inzetten van flexibele werktijden draagt ontzettend bij aan een positieve werkomgeving tijdens de feestdagen.

3. Bouw een kerst pool van flexwerkers op

In de kerstperiode is het opzetten van een pool van flexwerkers/oproepkrachten van onschatbare waarde. Stel je voor dat een winkel plotseling overspoeld wordt met klanten die op zoek zijn naar het perfecte kerstcadeau. Dan is het ontzettend handig wanneer er een goed getrainde en direct beschikbare groep flexwerkers klaar staan om de drukte mee op te vangen. Leidt de groep flexwerkers goed op, zorg dat ze het product goed kennen en daarnaast ook de manier van werken tijdens de kerstdagen. Hierdoor creëer je een goede samenwerking met de rest van het team.

4. Feestelijke communicatie

Een open en feestelijke communicatie tijdens de kerstperiode is ontzettend belangrijk. Tijdens de kerstperiode kunnen er namelijk plotseling wijzigingen zijn in het werkrooster, openingstijden of procedures. Een open communicatie zorgt ervoor dat medewerkers op de hoogte blijven van deze veranderingen waardoor ze zich makkelijker kunnen aanpassen.

Feestelijke communicatie trekt het personeel juist bij de kerstsfeer. Het werkt als een motivator tijdens deze veeleisende periode. Het delen van nieuws over evenementen, kerstcadeaus en kerstversiering op de werkplekken of andere feestelijke activiteiten geeft een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Het personeel voelt zich hierdoor gewaardeerd en betrokken bij de organisatie.

Planning strategieën
Piekmomenten tijdens de kerstdagen
Piekmomenten tijdens de kerstdagen

5. Crosstraining voor een veelzijdige kerst

Crosstraining van personeel is één van de planning strategieën die ontzettend goed helpt om als organisatie flexibel te blijven. Je leert het personeel taken uit te voeren die buiten hun takenpakket vallen. Hierdoor creëer je een veerkrachtig personeelsbestand dat zich eenvoudig aanpast aan veranderende omstandigheden en nieuwe uitdagingen. Stel je voor dat de winkel onverwachts volstroomt met klanten en je extra mankracht nodig hebt bij het inpakken. Dan schakelt een medewerker, die normaal gesproken achter de kassa staat, snel over naar het cadeau inpakken. Deze veelzijdigheid maakt het personeel beter op onverwachte momenten en zorgt voor een betere samenwerking in het team.

6. Kerstbeloning

Geef medewerkers een kerstbeloning! En denk hierbij niet meteen aan een bonus of een extra vrije dag want er zijn genoeg andere feestelijke beloningen. Denk eerder aan de kleine dingen, zet een kerststol op tafel in de kantine of hang kerstversiering op. Doe iets extra’s omdat ze met kerst harder moeten werken en je meer flexibiliteit van ze vraagt. Dit wordt enorm gewaardeerd en dat versterkt de teamspirit!

7. Technologie als kerstcadeau voor personeelsplanning

Maak gebruik van krachtige technologieën voor personeelsplanning, vooral tijdens de piekmomenten tijdens de kerstdagen. Planningssystemen stellen management in staat om real-time gegevens te analyseren, up to date te blijven van de personeelsbehoefte en snel te reageren op veranderingen. Wanneer er onverwachts verandering plaatsvindt kun je via planningssystemen onmiddellijk zien wie er beschikbaar is, hierdoor kun je snel schakelen in de personeelsplanning.

software voor alle stappen van het personeelsplanning proces
Planningssystemen

Slotgedachte

Het plannen van personeel tijdens de kerstperiode vereist een doordachte aanpak en een combinatie van handige planning strategieën. Door vooruit te plannen, flexibele werktijden in te zetten, effectief te communiceren, een kerstpool neerzetten, het team cross-trainen en gebruik te maken van planningssystemen, kunnen bedrijven schitteren in de kerstdrukte. Het is een tijd om zowel het welzijn van personeel als de klantbeleving in balans te houden. En met behulp van planningssystemen en de juiste strategieën kunnen bedrijven dit goed in evenwicht houden en daarnaast ook genieten van de kerstsfeer. 

Schitteren tijdens de kerstdrukte met ONDURO

Met ONDURO wordt het plannen van personeel niet alleen vele malen eenvoudiger, het geeft ook een duidelijk inzicht in de geschiedenis waardoor je beter kunt monitoren en anticiperen op de komende kerst drukte. Daarnaast communiceer je met ONDURO snel en duidelijk, met het gehele team of individueel. Het werkt voor medewerkers ontzettend prettig, vooral wanneer er veel veranderingen plaatsvinden in de piekmomenten tijdens de kerstdagen.

Doordat er tijdens de kerstperiode vaak sprake is van een dubbele vraag of activiteit, is ONDURO ontzettend handig. Het houdt namelijk de personeelsbezetting bij waardoor je rekening kunt houden met drukke en rustige momenten. Hierdoor kunnen bedrijven het juiste aantal personeel op de juiste plaats en tijd neerzetten, waardoor zowel overbezetting als onderbezetting worden voorkomen.

Probeer ONDURO nu twee weken gratis uit. Het overschakelen naar ONDURO is eenvoudig en met onze hulp ben je voor de kerstdagen nog online! Meld je hier aan om ONDURO gratis uit te proberen. Maak het plannen van personeel eenvoudiger en leuker!

    Terug naar Blog