Effectief beschikbaarheid doorkrijgen

Terug naar Blog

Effectief beschikbaarheid doorkrijgen

Een van de meest lastige dingen tijdens het rooster maken is inzicht in de beschikbaarheid van medewerkers. Veel planners herkennen het probleem dat bij het maken van het rooster, er altijd wel iemand ontevreden is.

Dit artikel kijkt naar hoe je dit zo goed mogelijk kunt oplossen. Centraal staan dan ook de afspraken die je maakt met medewerkers.

Op tijd doorkrijgen van de beschikbaarheid

Het meest belangrijk bij het doorkrijgen van de beschikbaarheid van medewerkers, zijn de afspraken die je maakt. Hieronder valt hoe lang de medewerker van te voren moet doorgeven wanneer ze niet beschikbaar zijn.

Maak deze afspraak duidelijk, zorg dat de medewerkers dit weten. Een goede personeelsplanning software laat je het aantal weken dat de medewerker van te voren de beschikbaarheid moet opgeven, instellen. Dit betekent dat je dus niet op het laatste moment nog wijzigingen door kan krijgen. Dit is natuurlijk wel gebaseerd op goede en vooral duidelijke afspraken die je maakt met de medewerker.

Tijden doorkrijgen

Wanneer je het rooster aan het maken bent en het blijkt dat je erg krap zit met personeel, kan het je redding zijn om medewerkers ook de kans te geven tijden door te geven voor wanneer ze niet beschikbaar zijn.

Wanneer een medewerker naar de tandarts moet en niet de mogelijkheid heeft om zijn beschikbaarheid voor alleen een paar uur op te geven, kan je tekort komen in de middag terwijl dat niet had gehoeven.

Duidelijke afspraken

Zorg dat je duidelijk afspreekt met medewerkers wat de afspraken zijn. Wanneer zij de afspraken begrijpen, begrijpen ze je ook beter als je ‘nee’ tegen ze zegt wanneer ze geen vrij kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het rooster tijdens de vakantiemaanden. Wanneer je geen duidelijke afspraken maakt, hebben medewerkers hun vakantie al geboekt, voordat jij had kunnen zien dat je die persoon die weken geen vrij kan geven omdat de rest al vakantie heeft aangevraagd.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog