Is een urenregistratie voor medewerkers verplicht?

Terug naar Blog
online urenregistratie

Is een urenregistratie voor medewerkers verplicht?

Veel organisaties maken geen gebruik van een urenregistratie. Maar is het verplicht? Ja, binnen de Europese Unie ben je als werkgever verplicht om de arbeids- en rusttijden voor medewerkers te registreren.

Het is niet alleen verplicht, het levert ook veel voordelen op. Lees hierover meer “Voordelen van een online urenregistratie“. Door uren te registreren krijg je een beter overzicht van de aanwezigheid van de medewerkers. En niet alleen de aanwezigheid maar ook de afwezigheid, zoals ADV uren, verlof, vakantie uren en ziekteverzuim. 

Om jou het doornemen van de langdradige wetgeving te besparen, zijn wij op onderzoek uitgegaan naar de verplichtingen omtrent arbeidstijdregistratie. 

Verplichten urenregistratie

Als werkgever moet je kunnen aantonen wanneer een medewerker arbeidstijd heeft verricht. Dit staat beschreven in het artikel 4.3 Arbeidstijdenwet. Het gaat hierbij om het registreren van arbeids- en rusttijden van je medewerkers.

Dit houdt in; het tijdstip wanneer de arbeid begint, de genomen pauzes en de eindtijd. Niet alleen de gewerkte uren en de pauzes worden geregistreerd, denk hierbij ook aan de ADV uren, verlof, vakantie uren en ziekteverzuim. De Nederlandse Arbeidsinspectie (Voorheen Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan hierdoor controleren of de wet wordt nageleefd. 

De arbeidstijdenwet schrijft

Rusttijden

Na een werkdag mag een medewerkers minimaal 11 uur aaneengesloten niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden naar minimaal 8 uur, als het nodig is voor het werk. De wekelijkse rusttijd bedraagt 36 uur aaneengesloten.

Arbeidsuren

Medewerkers mogen niet meer dan 60 uur per week werken. En maximaal 12 uur per dag. Maar er mag niet iedere week 12 uur per dag gewerkt worden. 

Uitzonderingen

Bij nachtdienst zijn er andere afspraken mogelijk. En er zijn uiteraard uitzonderingen per sector. Dit staat beschreven in het Arbeidstijdenbesluit.

Boete Nederlandse Arbeidsinspectie

Voldoet een bedrijf niet aan een urenregistratie, dan riskeert de werkgever een boete. Het  boetenormbedrag bedraagt € 10.000,- euro.

In de arbeidswet wordt beschreven hoe lang een medewerker mag werken en wanneer de medewerker recht heeft op rusttijd en pauze. Wanneer de wet niet wordt nageleefd, riskeert de werkgever een boete. De boete wordt berekend per persoon per dag. Het boetenormbedrag bedraagt € 200,- euro.

Aan welke eisen moet een urenregistratie voldoen?

Er is niet vastgelegd aan welke eisen een urenregistratie moet voldoen. Dat mag de werkgever zelf bepalen. Echter moet je wel duidelijk kunnen laten zien waar en wanneer welke medewerkers arbeid hebben verricht. De urenregistratie voor de Nederlandse Arbeidsinspectie moet één jaar bewaard blijven, vanaf het moment van registratie. 

Een duidelijk overzicht bewaren is dus erg belangrijk. Dat kan wel eens lastig worden zodra je groeit in het personeelsbestand. De online urenregistratie van Onduro helpt je met het bewaken van een duidelijk overzicht. De geschiedenis van de arbeidsuren zijn heel eenvoudig en snel op te zoeken. Laat de Nederlandse Arbeidsinspectie maar komen! Daarnaast bespaard het je een overvolle archiefkast doordat je alles beheert in één app.

urenregistratie

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een online urenregistratie?

Een personeelsplanning software met een urenregistratie maakt het werkleven een stuk gemakkelijker, het fungeert namelijk als een extra medewerker. Alleen dan zonder de menselijke fouten en het is razend snel en foutloos in de communicatie. Klik hier als je meer wilt wilt weten over een personeelsplanning software fungeert als een medewerker.

Ben jij nieuwgierig geworden naar alle gemakken van Onduro? Meld je dan nu aan en ontdek het gratis voor twee weken lang, zonder ergens aan vast te zitten. Mocht je vragen hebben, wij helpen graag bij het geven van vrijblijvend advies.

    Terug naar Blog