Is een urenregistratie voor medewerkers verplicht?

Terug naar Blog
online urenregistratie

Is een urenregistratie voor medewerkers verplicht?

Er zijn nog steeds organisaties die de uren van medewerkers niet registreren. Maar is het eigenlijk verplicht? Ja, binnen de Europese Unie ben je als werkgever verplicht om de arbeids- en rusttijden voor medewerkers te registreren. Het is niet alleen verplicht, het levert ook nog eens veel voordelen op. Lees hierover meer “Voordelen van een online urenregistratie“. Door uren te registreren krijg je een beter overzicht van de aanwezigheid van medewerkers, maar ook van de afwezigheid, zoals ADV uren, verlof, vakantie uren en ziekteverzuim. 

Om jou het doornemen van de langdradige wetgeving te besparen, zijn wij op onderzoek uitgegaan naar de verplichtingen omtrent arbeidstijdregistratie. 

Verplichten urenregistratie

Als werkgever moet je kunnen aantonen wanneer een medewerker arbeidstijd heeft verricht. Dit staat beschreven in het artikel 4.3 Arbeidstijdenwet. Het gaat hierbij om het registreren van arbeids- en rusttijden van je medewerkers.

Dit houdt in; het tijdstip wanneer de arbeid begint, de genomen pauzes en de eindtijd. Niet alleen de gewerkte uren en de pauzes worden geregistreerd, denk hierbij ook aan de ADV uren, verlof, vakantie uren en ziekteverzuim. De Nederlandse Arbeidsinspectie (Voorheen Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan hierdoor controleren of de wet wordt nageleefd. 

De arbeidstijdenwet schrijft

Rusttijden

Na een werkdag mag een medewerkers minimaal 11 uur aaneengesloten niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden naar minimaal 8 uur, als het nodig is voor het werk. De wekelijkse rusttijd bedraagt 36 uur aaneengesloten.

Arbeidsuren

Medewerkers mogen niet meer dan 60 uur per week werken. En maximaal 12 uur per dag. Maar er mag niet iedere week 12 uur per dag gewerkt worden. 

Uitzonderingen

Bij nachtdienst zijn er andere afspraken mogelijk. En er zijn uiteraard uitzonderingen per sector. Dit staat beschreven in het Arbeidstijdenbesluit.

Boete Nederlandse arbeidsinspectie

Voldoet een bedrijf niet aan een urenregistratie, dan riskeert de werkgever een boete. Het  boetenormbedrag bedraagt € 10.000,- euro. In de arbeidswet wordt beschreven hoe lang een medewerker mag werken en wanneer de medewerker recht heeft op rusttijd en pauze. Wanneer de wet niet wordt nageleefd, riskeert de werkgever een boete. De boete wordt berekend per persoon per dag. Het boetenormbedrag bedraagt € 200,- euro.

Aan welke eisen moet een urenregistratie voldoen?

Er is niet vastgelegd aan welke eisen een urenregistratie moet voldoen. Dat mag de werkgever zelf bepalen. Echter moet je wel duidelijk kunnen laten zien waar en wanneer welke medewerkers arbeid hebben verricht. De urenregistratie voor de Nederlandse Arbeidsinspectie moet één jaar bewaard blijven, vanaf het moment van registratie. 

Een duidelijk overzicht bewaren is dus erg belangrijk. Dat kan wel eens lastig worden zodra je groeit in het personeelsbestand. Een online urenregistratie helpt ontzettend met het bewaken van een duidelijk overzicht. De geschiedenis van de arbeidsuren zijn heel eenvoudig en snel op te zoeken en blijven altijd bewaard. Laat de Nederlandse Arbeidsinspectie maar komen! Daarnaast bespaard het je een overvolle archiefkast doordat je alles beheert in één app.

online urenregistratie

Een online urenregistratie maakt het werkleven een stuk gemakkelijker

Als organisatie ben je voortdurend bezig met het optimaliseren van processen. Een van de tools die hierin een belangrijke rol speelt, is de online urenregistratie. Met een urenregistratie bespaar je namelijk tijd en kosten. Medewerkers kunnen namelijk eenvoudig hun werktijden invoeren met een online urenregistratie, dit maakt het handmatig invullen overbodig. En dit bespaart niet alleen tijd, maar het vermindert ook de kans op fouten die vaak voorkomen met een handmatige administratie. De geautomatiseerde processen verkorten de administratieve taken waardoor kostbare tijd en middelen kunnen worden gericht op belangrijkere taken binnen de organisatie.

Daarnaast verbeter het de nauwkeurigheid in het bijhouden van werkuren. Dit voorkomt misverstanden in de gewerkte uren met medewerker of klant. Medewerkers worden zo eerlijk beloond voor hun werk. Een online urenregistratie, zoals ONDURO, berekent automatisch de overuren en toeslagen, wat zorgt voor nog meer nauwkeurigheid. Doordat het geautomatiseerd is, is het overzicht actueel en beschikbaar voor medewerker en werkgever. Hierdoor zijn beide partijen altijd op de hoogte van de actueel status.

Uit een online urenregistratie komt een rapportage voor de werkgever/manager. De rapportage van ONDURO biedt inzicht in de aanwezigheid, overuren, ziekteverzuim en verlofuren van medewerkers. Dit helpt bij het maken van strategische beslissingen en het verbeteren van de personeelsplanning.

Een online urenregistratie maakt het werkleven echt een stuk eenvoudiger, voor zowel werkgever als medewerker. Ben jij nieuwgierig geworden naar ONDURO? Meld je dan nu aan en ontdek het gratis voor twee weken lang, zonder ergens aan vast te zitten. Mocht je vragen hebben, wij helpen graag bij het geven van vrijblijvend advies.

    Terug naar Blog