4 Dingen die je moet weten van de beveiligings CAO bij het rooster maken

Terug naar Blog

4 Dingen die je moet weten van de beveiligings CAO bij het rooster maken

CAO’s zitten bomvol regels, rechten en plichten waar je rekening mee moet houden als je personeel gaat plannen. Echter is een CAO vaak zo vol dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien.

In dit artikel kijken we naar de belangrijkste regels van de CAO van 2017. Op het moment van schrijven zijn er onderhandelingen gaande over een nieuwe CAO, maar die zijn nog niet rond.

Na het lezen heb je een beter beeld van waar je rekening mee moet houden bij het plannen van personeel in de particuliere beveiligingsbranche.

De CAO in de particuliere beveiliging

Bijna iedere branche heeft wel een CAO. De CAO voor de particuliere beveiligingsbranche is verlopen in 2017, maar doordat de huidige onderhandelingen in 2018 nog niet afgelopen zijn, blijft de oude CAO van kracht.

Let wel op dat wanneer je bedrijf is aangesloten bij De Nederlandse Veiligheidsbranche (sectie Evenementen- en horecabeveiliging) of bij VBE, geldt de particuliere beveiligings CAO niet. Hiervoor is een aparte CAO opgesteld.

Dit artikel is bedoeld om een paar opvallende punten uit te lichten uit de particuliere beveiligings CAO gerelateerd aan het maken van een rooster. Wil je een compleet beeld van de CAO? Dan is het verstandig om de volledige CAO door te nemen. De regels die voor jouw van toepassing zijn bij het plannen, hoeven niet per se uit deze CAO te komen, kijk dit dus goed na.

1. Het maximaal aantal nachtdiensten

De CAO beschermt medewerkers tegen te veel nachtdiensten. Er zijn twee methodes die gehanteerd kunnen worden als werkgever om te bepalen wanneer een medewerker te veel nachtdiensten draait. De werkgever mag zelf bepalen welke methode hij gebruikt voor het bijhouden. De nacht wordt gezien van 0:00 tot 6:00 uur.
medewerkers mogen maximaal 32 nachtdiensten werken, of 52 wanneer de nachtdiensten uiterlijk tot 2:00 duren, in een periode van 13 weken
binnen 2 aaneengesloten weken werkt de medewerker maximaal 20 uur in de nacht.

Bijvoorbeeld: wanneer een medewerker zijn of haar dienst om 5:00 in de nacht begint en de medewerker 5 dagen in de week werkt, haalt de medewerker de 20 uur in twee weken niet. De medewerker zal echter wel over het aantal nachtdiensten heen zitten dat is toegestaan in 13 weken. Omdat de werkgever/planner mag kiezen voor welke eis er gekozen wordt, mag dit dus wel omdat de werkgever/planner voldoet aan de tweede eis.

2. Het publiceren van het rooster

Uiterlijk donderdag dient de planner de diensten voor de volgende week te publiceren en de tijdvakken waarin gewerkt wordt voor de drie weken er na. Wanneer dit niet op tijd gebeurt, gaat de verschuivingstoeslag in werking.

De verschuivingstoeslagen zijn afhankelijk van hoe ver van te voren de medewerker weet of hij of zij moet werken:

  • 28 tot en met 8 dagen van tevoren: 5%
  • 7 tot en met 2 dagen van tevoren: 10%
  • 1 dag van tevoren of op de dag zelf: 20%

Het te laat publiceren van het rooster kan dus duur worden als je kijkt naar deze toeslagen.


Toegang tot onze demo omgeving plannen en roosteren in de beveiligingsbranche

3. De pauzes

In de particuliere beveiligings CAO is bepaald hoeveel pauze iedere medewerker moet krijgen. Deze pauzes zijn voorgeschreven in de particulieren beveiligings CAO, maar daar mag van afgeweken worden met inspraak van de medewerker natuurlijk. Als planner is het voornamelijk handig om deze pauzes op zijn minst weten. Dit is afhankelijk van de duur van de dienst:
Bij diensten van minimaal 5,5 uur tot 8 heeft een medewerker recht op een onbetaalde pauze van tenminste 30 minuten. Werknemers werkzaam als objectbeveiliger of receptionist hebben recht op minimaal 2 x 15 minuten pauze.
Bij diensten van minimaal acht tot tien uur heeft een medewerker recht op een pauze van tenminste 45 minuten.
Bij diensten van minimaal 10 uur heeft een medewerker recht op een pauze van één uur, waarvan 30 minuten aaneengesloten.

Wanneer een medewerker geen direct contact heeft met een andere medewerker tijdens de werkzaamheden, heeft hij of zij geen recht op pauze. In plaats van pauze hebben deze medewerkers recht op een maximale arbeidsduur van 38 uur per week in elke periode binnen 13 achtereenvolgende weken.

4. Acht verplichte verschuivingen per jaar

Als werkgever of planner mag je volgens de particuliere beveiligings CAO een medewerker acht keer in een jaar verplichten om te verschuiven. Voor deze acht keer betaal je dan ook geen verschuivingstoeslag.

De telling gaat in op het moment dat de eerste verplichte verschuiving is ingegaan. Wanneer een planner dus de verplichte verschuiving toepast op 3 februari 2018, heeft de planner tot drie februari 2019 nog zeven verplichte verschuivingen over.

Een medewerker mag vier keer per jaar een verschuiving blokkeren. Dit geldt alleen als de medewerker dit 21 – 28 dagen van te voren doorgeeft. Ook voor de medewerker geldt dezelfde telling: de teller loopt wanneer de eerste verschuiving is geblokkeerd door de medewerker.

Ben je planner of eigenaar van een beveiligingsbedrijf en wil je professioneel gaan plannen?

Bekijk van onze demo!

    Maak vrijblijvend kennis met onze flexibele Personeelsplanning tool

    • Meld je aan en ervaar zelf het gemak van online personeelsplanning

    • Doorloop de universiteit of speel lekker zelf met de mogelijkheden

    • Kijk door de ogen van verschillende medewerkers en zie de verschillen

    • Maak je eigen planning, vul de uren, bekijk de rapportage etc.

    • Kies de modules die passen bij jouw manier van werken

    Ben je overtuigd, weet je zeker dat het bij je past? Pas dan meld je jezelf definitief aan







    Terug naar Blog