Een uitzendkracht in dienst nemen, hoe werkt dat?

Terug naar Blog

Een uitzendkracht in dienst nemen, hoe werkt dat?

Wanneer een tijdelijke flexwerker via een uitzendbureau zo goed bevalt dat je diegene voor langere tijd bij je wilt laten werken, kan het interessant zijn om de uitzendkracht zelf in dienst te nemen.

Dit artikel gaat dieper in op hoe het werkt om een medewerker van een uitzendbureau in vaste dienst te nemen en neemt de voor- en nadelen door.

De uitzendbureaus

Uitzendbureaus zorgen voor de werving, selectie en administratie van de medewerker die jij een opdracht geeft. Voor werving en selectie hebben zij geld, moeite en tijd gestopt. Dit willen ze op langere termijn terugverdienen en daarom kun je een medewerker bij de meeste uitzendbureaus pas overnemen na 1040 uur. Dit varieert echter wel per uitzendbureau.

Wanneer je eerder dan afgesproken een medewerker in dienst neemt, moet je een boete betalen. Daarnaast dien je ook op te passen voor eventuele overgangstermijnen die de uitzendbureaus hanteren. Het lezen van de algemene voorwaarden van het uitzendbureau is dus geen slecht plan.

Een vast contract

Wanneer een medewerker 3 tijdelijke contracten heeft gehad onafgebroken door 6 of meer maanden, hij of zij recht heeft op een vast contract (ketenregel). Wanneer een medewerker 24 maanden aan tijdelijk(e) contract(en) heeft gehad die tevens niet zijn onderbroken door 6 of meer maanden, heeft de kracht ook recht op een vast contract.

Dit is relevant voor de overname van een medewerker omdat de ketenregeling geldt voor waar het werk verricht wordt. Wanneer een uitzendbureau de medewerker dus al een tijdje tijdelijke contracten aanbiedt, en jij de medewerker wilt overnemen, zou je dus verplicht een vast contract moeten aanbieden aan de medewerker.

Uitzendbureaus verbreken gemakkelijk een contract wanneer een medewerker ziek is. Wanneer de medewerker weer beter is biedt het uitzendbureau een nieuw tijdelijk contract aan.

Bijvoorbeeld: een medewerker is onder contract bij een uitzendbureau en werkt bij jou op de zaak. Wanneer de medewerker twee keer ziek is geweest, heeft hij of zij al 3 tijdelijke contracten achter de rug. Wanneer jij de medewerker wilt overnemen mag je dus geen 4e tijdelijke contract aanbieden, de teller loopt door. Dit geeft je twee opties: of je wacht 6 maanden totdat je een nieuw contract kan aanbieden, maar dan zit de medewerker 6 maanden zonder werk, of je biedt een contract voor onbepaalde tijd aan.

Proeftijd

Wanneer een medewerker minimaal twee maanden werkzaamheden voor je heeft verricht via een uitzendbureau en je wil hem of haar in dienst nemen voor dezelfde werkzaamheden, is een proeftijd niet toegestaan. Er wordt dan vanuit gegaan dat de medewerker al bewezen heeft dat hij of zij geschikt is voor het werk.

Transitievergoeding

De transitievergoeding betaal je wanneer je een medewerker ontslaat die minimaal 24 maanden bij je in dienst is, dit geldt voor alle medewerkers. Als je een medewerker hebt overgenomen van een uitzendbureau, telt de periode bij het uitzendbureau mee in de berekening voor de transitievergoeding. Bij een uitzendbeding tellen de weken van ziekte en/of geen werk niet mee.

Deze informatie is geen juridisch advies. Op deze informatie kunnen dus geen rechten worden ontleend.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog