Nog beter leidinggeven – 8 tips
Wanneer je iemand in dienst gaat nemen, wordt dit je dagelijkse bezigheid. Het aansturen van een team kost veel tijd, voornamelijk in het begin. Zodra een team eenmaal staat en goed is ingewerkt, ga je als leidinggevende de vruchten ervan plukken. Je hoeft minder tijd te investeren, het gaat juist meer tijd opleveren. Maar hoe doe je dat nu, leidinggeven?
In dit artikel gaan we de volgende tips verder uitlichten;
– Ben betrouwbaar voor je medewerkers
– Geef het voorbeeld wat je graag terug wilt zien bij het team
– Communiceer duidelijk
– Waardering tonen
– Houd gepaste afstand
– Luisterend oor
– Geef het werk uit handen
– Bewaar het overzicht.
Deze tips zullen je verder helpen bij het ontwikkelen van nog betere leiderschap. Misschien kom je bij het lezen van dit artikel tot nieuwe inzichten of kom je er juist achter dat je ontwikkeling naar leiderschap op de goede weg zit. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van een aantal zaken. Leidinggeven is namelijk een hele kunst.
1. Ben betrouwbaar
Als leidinggevende is het heel belangrijk dat je vertrouwen uitstraalt. Het is ontzettend belangrijk voor je medewerkers dat er iemand is bij wie ze altijd terecht kunnen, wetende dat het in vertrouwen verteld kan worden. Het juiste evenwicht tussen de rol van leiderschap en degene bij wie ze hun hart kunnen luchten is hard nodig om werk en privé goed in balans te kunnen houden. Daarnaast krijg je hierdoor ook meer te horen hoe het intern gaat.
2. Geef het voorbeeld
Een leidinggevende is het voorbeeld voor het team. Als jij wilt dat je medewerkers in de ochtend op tijd aanwezig zijn, zorg dan zelf ook dat je op tijd aanwezig bent. Kom je afspraken en beloften na, dan zul je dit ook terug kunnen verwachten.
Dit creëert niet alleen vertrouwen in elkaar maar hierdoor ontstaat er een goede samenwerking tussen leidinggevende en het team. Lukt het je niet om je belofte of afspraak na te komen, communiceer dit dan op tijd. Laat je medewerkers weten dat en waarom het niet gaat lukken, betrek je medewerkers erbij door eerlijk te communiceren.
3. Communiceer duidelijk
Ben open naar je mensen, dit betekent niet dat je letterlijk alles op tafel hoeft te leggen. Dit betekent open en duidelijke communicatie. Goed leiderschap zorgt voor een open en duidelijke communicatie, dat creëert meer betrokkenheid. Zodra medewerkers meer betrokken worden bij het bedrijf zie je vaak dat de productiviteit en eigen initiatief verhoogd worden. Dat komt omdat men weet wat er gaande is en wat het bedrijf nodig heeft.
Communiceer ook duidelijk en eerlijk als er bijvoorbeeld minder prettige maatregelen genomen moeten worden. Iedereen weet dat dit kan gebeuren, leg dan ook uit waarom je dit doet, zodat het team begrijpt waarom je deze maatregel neemt. Dit zorgt voor wederzijds begrip en ondersteuning.
4. Waardering tonen
Medewerkers hechten ontzettend veel waarde aan waardering. Mensen vinden het fijn om gezien te worden en om waardering te krijgen voor datgene wat ze doen.
Wist je dat 31 procent van de medewerkers op zoek gaat naar een andere baan omdat hun huidige werkgever niet genoeg waardering geeft voor hun bijdrage? Uit onderzoek door Personio zien we terug dat in het jaar 2022 de helft (46 procent) van de medewerkers in het mkb van baan wil veranderen. Dit percentage is ook terug te zien in 2021. De belangrijkste reden (31 procent) is gebrek aan waardering.
Zoals je leest is het dus belangrijk om wat vaker aandacht te geven aan wat er allemaal goed gaat en niet alleen aan wat er mis gaat. Dit kan al heel eenvoudig wanneer je aan het einde van de dag afsluit met een dankwoord of een schouderklop. Houdt regelmatig een functioneringsgesprek, hierdoor kun je individueel aandacht geven. Leiderschap is ook denken aan de kleine dingen, een kleinigheidje uitdelen op feestdagen vinden medewerkers heel leuk.
5. Gepaste afstand houden
Als leidinggevende is het ontzettend belangrijk dat er een bepaalde afstand bewaakt wordt. Uiteraard kunnen er vriendschappen ontstaan, ondanks de zakelijke relatie die je hebt met je medewerkers. Maar weet wel dat wanneer er beslissingen genomen moeten worden, die niet heel prettig zijn, het moeilijker is om dit door te zetten bij een vriendschappelijke relatie.
Probeer de juiste vriendschappelijke afstand te bewaren. Toon een open houding en laat jezelf zien zoals je bent. Maar houdt de hiërarchie zodat het team weet dat jij degene bent die uiteindelijk de beslissingen neemt.

6. Luisterend oor
Luister zorgvuldig naar je medewerkers en naar je klanten. Wat zijn hun behoeftes? Zijn ze tevreden? Wat hebben ze nodig? Denk altijd oplossingsgericht en handel hiernaar. Zorg voor een oplossingsgerichte houding en passende hulp als je opmerkt dat iemand het nodig heeft.
Een leidinggevende is de persoon die zaken snel kan opmerken, zolang je oplettend blijft. Dit is tenslotte ook je rol. Je zorgt er niet alleen voor dat het bedrijf soepel loopt, maar ook dat het team tevreden is.
Zonder tevreden medewerkers is er namelijk geen soepel lopend bedrijf.
7. Werk uit handen geven
Geef langzaam maar zeker meer werk uit handen. Soms is het nodig om bepaalde taken los te laten zodat jij als leidinggevende zich meer kan richten op de groei van het bedrijf.
Zodra je taken overdraagt naar medewerkers zul je merken dat de verantwoordelijkheid van het team gaat groeien. Als leidinggevende creëer je hierdoor meer vertrouwen in het team en het gevoel van medezeggenschap. Hiermee stimuleer je de verdere ontwikkeling, want ze zullen meer eigen initiatief gaan tonen nadat ze meer verantwoordelijkheid hebben gekregen.
8. Overzicht bewaren
Een goed overzicht is altijd heel erg belangrijk om de rust te bewaren, voor het team maar ook zeker voor de leidinggevende. Voorkom dat je medewerkers gaan vragen naar het werkrooster, zorg er juist voor dat iedereen altijd op de hoogte is van de komende werkzaamheden. Dit kan uiteraard via e-mail, whatsapp, een online planningstool of hang het rooster op kantoor maar zorgt voor consistentie.
Consistente leidinggeven
Als organisatie wil je consistentie. Want zodra de werkgever(s), manager(s) en de medewerker(s) consistentie vertonen, zullen dezelfde resultaten systematisch geleverd worden. Dit zorgt voor meer overzicht en betrouwbaarheid. En dankzij de gewenste resultaten kan er een mooie groei gerealiseerd worden. De 8 tips dragen enorm bij aan het bouwen van consistentie in jouw organisatie.
Er zijn tal van hulpmiddelen die bijdragen aan meer consistentie, een online planningstool is er bijvoorbeeld een van. Een online tool helpt ontzettend omdat het betrouwbaar is en het levert altijd dezelfde resultaten op.

Hoe helpt een online planningstool
Doordat een online planningstool consistent is kun je op het programma rekenen. Het enige wat er gevraagd wordt, is om de juiste data in te vullen en het programma doet de rest van het werk.
Een online planningstool, zoals Onduro, maakt bijvoorbeeld werkroosters en zorgt er vervolgens voor dat het bij de juiste medewerkers terechtkomt. Hierdoor is iedereen altijd op de hoogte van de aankomende werkzaamheden. Je zult snel merken dat medewerkers dit prettig vinden, ze weten namelijk waar ze aan toe zijn.
Zoals je leest neemt Onduro een groot stuk van de communicatie over tussen de werkgever en de medewerkers. Dit zorgt ervoor dat er altijd sprake is van duidelijke communicatie en het overzicht wordt hierdoor altijd goed bewaard. Vaak ontstaan er misverstanden over een online planning software, men denkt enige technische kennis nodig te hebben of dat het ontzettend duur is. Maar niets is minder waar, lees hier hoe het zit met de meest voorkomende misverstanden omtrent een planningstool.
Wil je ontdekken of deze manier van zoeken naar consistentie en leidinggeven iets voor jullie bedrijf is? Dan kun je Onduro nu twee weken lang gratis uitproberen, meld je aan en je kunt direct aan de slag.