Een 0-uren contract voor bepaalde tijd vs. onbepaalde tijd

Terug naar Blog

Een 0-uren contract voor bepaalde tijd vs. onbepaalde tijd

Wanneer je overweegt om een 0-uren contract af te sluiten met een medewerker, is het goed om alle afwegingen mee te nemen. Een afweging die je moet maken is of je gebruik maakt van een 0-uren contract voor bepaalde tijd, of onbepaalde tijd.

Dit artikel legt je uit waar je rekening mee moet houden wanneer je kiest tussen een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.

0-uren contract voor bepaalde tijd

In het geval van bepaalde tijd, is de einddatum van de arbeidsovereenkomst afgesproken tussen de werkgever en de flexwerker. Dit houdt in dat het contract afloopt op de afgesproken datum.

Opzeggen

Het tussentijds beëindigen van een tijdelijk 0-uren contract kan in principe niet en valt onder het ‘gewone’ ontslagrecht. Dit betekent dat het alleen stopgezet op een van de volgende manieren:

  • Door de kantonrechter
  • Door opzegging met toestemming van het UWV
  • Wanneer de werknemer ermee instemt.

In het geval dat je dus niet verder wilt met een medewerker en deze 3 opties zijn niet van toepassing, moet je wachten tot het contract is afgelopen. Het is onwettelijk om tijdens deze periode de medewerker niet meer in te plannen.

Vast contract

Opmerkelijk bij het gebruik van 0-uren contracten met bepaalde tijd is de ketenregeling. Dit houdt in dat je na 3 keer een 0-uren contract de werknemer een vast contract moet aanbieden. In de meeste branches is een keten aan 0-uren contracten verbroken wanneer er meer dan 6 maanden tussen de contracten zit. Dan start een nieuwe keten. Als een medewerker 24 maanden via een tijdelijk contract bij je in dienst is, waarbij er tussen twee contracten geen pauze van langer dan 6 maanden heeft gezeten, heeft hij of zij ook recht op een contract voor onbepaalde tijd.

0-uren contract voor onbepaalde tijd

Een 0-uren contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. Dit geeft je de kans om iets meer zekerheid te bieden voor de medewerker, maar legt jou als werkgever wel extra verplichtingen op.

Opzeggen

Wanneer je besluit niet verder te gaan met een medewerker die een 0-uren contract heeft voor onbepaalde tijd, dien je volgens het reguliere ontslagrecht het contract te verbreken met de medewerker. Dit kun je niet doen door de medewerker simpelweg niet meer in te roosteren. Wanneer je iemand tijdelijk nodig denkt te hebben en geen lange termijn relatie ziet in een sollicitant, kan het in dit opzicht voordeliger zijn om voor een 0-uren contract met bepaalde tijd te gaan.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog