Wat kost een uitzendkracht?

Terug naar Blog

Wat kost een uitzendkracht?

Voordat je een uitzendkracht aanneemt, is het goed om op de hoogte te zijn van de bijkomende kosten van een uitzendbureau en dus ook je flexwerker.

In dit artikel kijken we naar wat deze kosten inhouden en hoeveel het doorgaans is. Ook kijken we naar wat er onder de streep overblijft voor de medewerker.

Kosten voor een uitzendbureau

De meeste uitzendbureaus schommelen rond een omrekenfactor van 2,1, afhankelijk van de branche. Dit betekent dat jij als opdrachtgever 2,1x het bruto loon van de medewerker betaalt aan het uitzendbureau. Je betaalt dus meer dan alleen het loon voor de medewerker. Dit komt doordat het uitzendbureau een aantal kosten maakt en risico’s op zich neemt wanneer jij een medewerker inleent. Denk hierbij aan de werving, selectie en administratie van de medewerker. Daarnaast draagt het uitzendbureau de werkgeverslasten, premies, belastingen en reserveringen voor vakantiedagen af.

De kosten van een uitzendkracht worden in de meeste gevallen per uur berekend. Het voordeel van een uitzendkracht is dan ook dat je niet betaalt wanneer je geen werk hebt.

Salaris uitzendkracht

ABU en NBBU hebben in hun CAO opgenomen dat uitzendkrachten net zo veel moeten verdienen als medewerkers in dezelfde functie die wel bij jou in dienst zijn. Uitzendbureaus mogen de uitzendkrachten dus niet minder betalen om jou als inlener een lager tarief te kunnen bieden. Wil je voorkomen dat uitzendbureaus wel de uitzendkrachten minder betalen, controleer dan of ze aangesloten zijn bij ABU of NBBU.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog