Ontwikkel je leiderschap met de employee journey 

Terug naar Blog
employee journey

Ontwikkel je leiderschap met de employee journey 

Net als de customer journey bestaat er ook een employee journey. Die is gericht op de ontwikkelingsfase van een medewerkers, het gaat over de reis die iemand meemaakt binnen een organisatie. Dat begint met de sollicitatie en eindigt wanneer de medewerker de organisatie verlaat. 

Het doel van de employee journey

De ‘medewerkers reis’ is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Dat komt doordat steeds meer organisaties zich bewust zijn geworden van het effect van positieve medewerkers. Positieve medewerkers is een van de belangrijkste onderdelen voor een goed lopend bedrijf en daarbij het succes van een bedrijf. Medewerkers zullen namelijk geen goed werk leveren wanneer ze niet met plezier naar het werk gaan. En juist wanneer je goede medewerkers in dienst hebt, wil je natuurlijk voorkomen dat ze de organisatie verlaten. Een employee journey helpt hierbij om de ontwikkelingsfase van medewerkers in kaart te brengen zodat je kunt blijven voldoen aan hun behoeftes. 

Het doel van de employee journey is om het gedrag van de medewerkers in verschillende stadia beter te begrijpen, zodat je hierop kunt anticiperen. Hierdoor kun je als werkgever de tevredenheid van je medewerkers vergroten. De kracht is namelijk dat je als leidinggevende een statistische voorspelling kunt maken, zonder dat je weet over wie het gaat. Een employee journey creëert meer bewustzijn bij de leidinggevende/manager, omdat het de beleving van een medewerker weergeeft binnen de organisatie. 

De fases die we onderscheiden

Er zijn 3 belangrijke momenten die voor iedere organisatie hetzelfde zijn. Momenten die alle medewerkers doormaken maar wel door iedereen anders worden ervaren.

Het eerste moment is het ‘instromen’. Dit moment start vanaf de sollicitatie en duurt een paar maanden. Het begint al bij de recruitment, sollicitatiegesprek, contract ondertekenen, inwerken en tot aan het eerste eerste functioneringsgesprek.In deze fase wordt er gebouwd aan de relatie tussen werkgever en de medewerker.

Het tweede moment gaat over de ‘voortgang en het doorstromen’. In deze stadia worden functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken gevoerd. Er wordt aandacht besteed aan verjaardagen en jubileum. En er wordt gekeken naar ontwikkeling en doorgroei mogelijkheden.

En in de laatste fase spreken we van ‘uitstromen’. In deze fase treedt de medewerkers uit dienst. Ook wanneer een medewerker uitstroomt wil je als werkgever dat dit met een goed gevoel gebeurt. Je kunt een afscheidsborrel houden op kantoor of afscheidscadeau, sta even stil bij de medewerker die vertrekt. Dit is een goed moment om te laten zien wat voor werkgever je bent.

Leiderschap ontwikkelen met de 5 levensfasen

Je kunt nog een stapje dieper in de fasen van de employee journey. Zoals Human Navigator het mooi verwoordt, zijn er 5 levensfasen die een medewerker doormaakt en soms zelf meerdere keren doormaakt.

Fase 1 is ‘onboarding’. Wanneer een medewerker aan boord komt, gaat het op zoek naar de positionering binnen de organisatie. In deze fase wordt er gebouwd aan de relatie tussen de werkgever en de medewerker. Als werkgever is het belangrijk om niet te gaan verslappen. Bevestig de keuze die de medewerker heeft gemaakt door ervoor te zorgen dat diegene zich snel thuis voelt in het team. Zorg ervoor dat diegene aansluiting vindt bij de doelstellingen van het bedrijf en kom de afgesproken afspraken na. Laat het imago van jouw bedrijf zien en zorg voor betrokkenheid vanuit jouw leiderschap.

Fase 2 is ‘snelle groei’. De medewerker zal met grote stappen de werkzaamheden en de functie eigen gaan maken. Het zal prestatie verbeter gedrag vertonen. In deze fase is het als werkgever ontzettend belangrijk om aandacht te geven. Medewerkers willen graag gezien en gehoord worden, ze vinden het prettig als hun werk gezien en gewaardeerd wordt. Houdt daarom regelmatig een functioneringsgesprek waarin je feedback kunt geven en je jouw waardering kunt tonen. 

Fase 3 is ‘meesterschap’. In deze fase wordt er meer onderzocht en ontdekt van nieuwe kennis en vaardigheden. Één van de redenen waarom medewerkers vertrekken is door gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Zorg er juist voor dat je dit stimuleert vanuit jouw leiderschap. Houdt regelmatig gesprekken met je medewerkers en kom erachter waar hun interesses en behoeften liggen. Zorg ervoor dat er mogelijkheden/tools zijn voor verdere ontwikkeling. 

Fase 4 is ‘routine opbouwen’. Er wordt veel resultaat behaald tegen weinig moeite. In dit stadium raken medewerkers vaak verveeld waardoor ze eerder zullen reageren op recruitment of concurrentie. Zorg ervoor dat het werk weer interessant wordt, geef diegene meer verantwoordelijkheid of laat de persoon van functie veranderen. Of biedt een specifieke training aan en zorg voor doorgroeimogelijkheden. Maak het werkleven weer uitdagend. 

Fase 5 is ‘los laten’. In deze fase wordt er veel gereflecteerd en wordt er op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen. Het vertrek van een goede medewerker kan voor een hoop opschudding zorgen. Het kan je als werkgever onzeker maken en bepaalde emoties oproepen. Reageer niet vanuit deze staat, maar streef altijd naar een fijn en positief afscheid. Dit bepaalt meteen je imago en mocht de medewerker ooit terug willen komen, dan houdt je hierdoor de deur altijd open. 

employee journey
leiderschap

Aandachtspunten voor een succesvolle employee journey

Als organisatie ben je op zoek naar een succesvolle employee journey en een positieve employee experience. Iedere organisatie werkt anders en heeft iets anders nodig om de employee journey te verbeteren. Maar er zijn een aantal aandachtspunten die voor iedere organisatie behulpzaam zijn.

Zorg dat je organisatie meetbaar is; Het begint met de kleine dingen. Zorg dat je eerlijk en kritisch kijkt naar jezelf, de organisatie en de ervaring van het moment. Noteer de momenten van contact die goed gaan en de momenten van contact die minder goed gaan. Ga bij jezelf na wat er beter kan, voeg dit toe in de praktijk en meet het gevolg hiervan.

Doordat je als organisatie meetbaar bent, kun je momenten opmerken, verbeteren en vervolgens weer meten waardoor je verder kunt bouwen aan een succesvolle employee journey. De employee journey zal steeds beter worden en hierdoor zal de employee experience positiever ervaren worden. Daarnaast word je als organisatie wendbaarder en ontwikkel je sneller. 

Vraag om feedback. Je eigen medewerkers kunnen namelijk ontzettend goed vertellen hoe hun ervaring was en zijn daardoor in staat om feedback te geven. Dus als organisatie is het verstandig om te luisteren naar wat je medewerkers te vertellen hebben zodat jouw employee journey steeds sterker wordt. 

Vorm eenheid in je uitstraling; Straal als organisatie eenheid uit. Creëer een beeld wat je naar buiten brengt. Een goede eerste indruk is ontzettend belangrijk, het straalt vertrouwen uit als je duidelijk laat zien hoe je gezien wilt worden.  Je kan jezelf als organisatie laten zien via social media, vacatures, visitekaartjes, e-mails, blogs, werksites, buiten reclame en dergelijke.

Geef aandacht aan de ontwikkelfase; Goede medewerkers wil je uiteraard houden in de organisatie. Om te voorkomen dat een medewerker in de uitstroomfase terechtkomt, kun je als werkgever meer aandacht geven aan de ontwikkelfase. En dankzij de employee journey kun je goed inspelen op de behoeften omdat je weet in welke fase iemand zit. 

In de tweede fase ´voortgang en doorstromen´ komt de ontwikkelingsfase heel erg naar boven. Vaak staan medewerkers te springen om zich verder te ontwikkelen, maar weten ze niet waar te beginnen of wat de mogelijkheden zijn. Vanuit jouw leiderschap kun je dit stimuleren en ze de goede weg op helpen. Door de mogelijkheid te bieden tot (zelf) ontwikkeling, maak je het werkleven een stuk interessanter. De ontwikkeling kan in de vorm van coaching plaatsvinden of denk aan het deelnemen aan een opleiding/cursus. Of juist het veranderen van functie binnen de organisatie. Laat ze erachter komen waar hun talenten liggen die ze vervolgens kunnen ontwikkelen en inzetten.

Maak waar wat je belooft; Kom je belofte na. Heb je bij de sollicitatie aangegeven dat er om de 3 maanden een functioneringsgesprek zal komen, plan dan ruim van te voren de gesprekken in. Dit creëert vertrouwen en duidelijkheid. Of stond er in de vacature dat je teamverband belangrijk vind en staat de medewerker altijd alleen te werken, dan zien de medewerkers er snel vanaf. Maak geen loze beloften, dit komt altijd boven water. 

Werk samen; Bouw aan continuïteit, zorg voor een goede samenwerking tussen alle afdelingen. Zorg ervoor dat iedereen goed is afgestemd op elkaar en dat het contact eenvoudig en duidelijk is. Denk goed na over de strategie. Er zijn tal van communicatie hulpmiddelen die ervoor zorgen dat het organisatorisch soepel verloopt. Denk bijvoorbeeld aan een online planningstool. Een online planningstool zorgt voor een duidelijke en snelle communicatie.

Voordelen employee journey

Een employee journey levert ontzettend veel voordelen op, ik raad het dan ook iedere organisatie aan om hieraan te werken. Met de tijd zal de employee journey steeds succesvoller worden en dus ook de employee experience. 

Voordelen;
– Je trekt de juiste medewerkers aan door je uitstraling (eenheid)
– Het zorgt voor een betere samenwerking tussen alle afdelingen
– Organisatorisch verloopt het soepel
– Tevreden medewerkers betekent tevreden klanten
– Als organisatie ben je wendbaarder 
– Anticiperen en innoveren 
– Het behouden van goede medewerkers
– Een positieve employee experience, dat zorgt voor betere productiviteit en betrokkenheid
Kosten minimaliseren
– En zo nog veel meer!

Hulpmiddelen

Er zijn hele handige hulpmiddelen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een organisatie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan tools die jouw team in kaart brengen. Dat geeft  inzicht in de kansen en mogelijkheden om het team beter te laten presenteren. Hierdoor kun je het team in zijn kracht zetten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vlootschouw van Team Navigator.

Of denk aan een online planningstool. Een tool zorgt namelijk voor een snelle communicatie maar ook voor een betere samenwerking. Dat komt doordat je met een online planningstool een deel verantwoordelijkheid bij de medewerkers neerlegt. Iedereen kan namelijk zelf hun beschikbaarheid opgeven en hun eigen uren doorgeven in de online omgeving. Dit zorgt er tevens ook meteen voor dat je op de hoogte blijft van de behoeften van je medewerkers. En doordat alles online wordt geregistreerd, is de data eenvoudig terug te vinden. Hierdoor kun je eventuele verandering in behoefte snel opmerken. Er ontstaan vaak misverstanden over een online planning software, men denkt vaak enige technische kennis nodig te hebben of dat het ontzettend duur is. Maar niets is minder waar, lees hier hoe het zit met de meest voorkomende misverstanden omtrent een planningstool.

personeelsplanning online planningstool

Past een online planningstool bij jouw organisatie?

Daar kom je maar op één manier achter, uitproberen! Laat ons weten dat je het programma wilt gebruiken door jezelf aan te melden en wij sturen je de demo meteen op. Je kunt Onduro twee weken lang gratis gebruiken.

    Terug naar Blog