Minimumloon bij een 0-uren contract
Algemeen
Allereerst is het belangrijk om je CAO te checken alvorens je van het standaard minimumloon uitgaat. Sommige branches wijken af van het minimumloon. Daarnaast verandert het minimumloon iedere 1 januari en 1 juli.
Het minimumloon voor een 0-uren contract is hetzelfde als die van een vast contract. Het verschil is dat het voor een 0-uren contract uiteraard per uur wordt berekend en dus niet maandelijks of wekelijks. Het minimumloon per uur wordt berekend op basis van wat wordt beschouwd als een fulltime week binnen je branche en de leeftijd van de medewerker. Hoe minder uren een fulltime werkweek bevat, hoe hoger het minimumloon.
Het minimumloon is exclusief vakantiegeld. Aangezien dit wettelijk minimaal 8% is, betaal je minimaal 108% van het minimumloon.
Via de pagina van de rijksoverheid kun je het minimumloon met een handige tool berekenen.
Minimumloon in de horeca
In juli 2018 hebben er veranderingen plaatsgevonden met betrekking tot het minimumloon in de horeca. Het wettelijke ‘volwassen’ minimumloon begon voorheen bij 23 jaar. Sinds juli 2018 is dit teruggeschroefd naar 22 jaar. In juli 2019 zal het volwassen minimumloon ingaan op 21 jarige leeftijd.
De minimumlonen voor medewerkers onder de 21 jaar zijn in juli 2017 omhoog gegaan en dat zal in juli 2019 wederom gebeuren.
Ook voor leerlingen geldt het minimumloon. Voorheen was de staffel voor BBL leerlingen lager, maar die staffel is nu uitgesloten.
Kijk voor meer informatie op de tabel met horeca uurlonen. Deze uurlonen zijn voor de periode juli 2018 – december 2018
Beveiliging minimumloon 0-uren contract
Op het moment dat dit artikel geschreven is zijn er onderhandelingen gaande over de particuliere beveiligings CAO. Gestreefd wordt naar een hoger loon binnen de branche. Aangezien de branche steeds competitiever wordt, moeten beveiligingsbedrijven kosten drukken. Hierdoor staan de loonkosten ook onder druk.