Wat is een 0-uren contract?

Terug naar Blog

Wat is een 0-uren contract?

0-uren contracten zijn erg populair onder de jongeren. Zo is 64% van de flexwerkers die met een 0-uren contract werken onder de 25 jaar (bron: ABU). Voor veel ondernemers is dit dan ook een goede oplossing voor tijdelijke en oproepbare krachten.

Om goed te kijken naar wat een 0-uren contract precies is, geven we eerst een brede definitie en benoemen we vervolgens een paar haken en ogen waar je op moet letten bij het gebruik van een 0-uren contract.

Definitie 0-uren contract

Deze contractvorm valt onder de categorie flexwerkers. Een 0-uren contract is een arbeidsovereenkomst waarmee er door de werkgever en een flexwerker afspraken worden gemaakt dat er voor bepaalde of onbepaalde tijd flexibel gewerkt wordt, zonder vaste uren. Dit houdt in dat er dus op oproepbasis gewerkt wordt.

Bij een 0-uren contract geniet de flexwerker van vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte. Daartegenover kan de werkgever de werknemer op ieder moment oproepen, mits de medewerker beschikbaar is (voor minimaal 3 uur).

Wat moet je weten als werkgever over het 0-uren contract

Een werknemer met een 0-uren contract heeft wel diverse rechten die de werkgever moet weten en waar rekening mee gehouden moet worden. Echter ontwikkelen de regels omtrent de 0-uren contracten wel snel en is het afhankelijk van de CAO.

Na 6 maanden

Na 6 maanden mag de flexwerker doorbetaald krijgen ook al komt hij of zij minder voor in de personeelsplanning. In de eerste zes maanden krijgt de werknemer met 0-uren contract gewoonweg voor ieder gewerkt uur betaald. Na zes maanden heeft de flexwerker recht op een uitbetaling op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren van de afgelopen drie maanden, ook al wordt de werknemer minder opgeroepen.

Opzegging

Het is niet toegestaan voor bedrijven om een 0-uren contract te beëindigen door de flexwerker niet meer in de personeelsplanning voor te laten komen. Het beëindigen moet of doormiddel van het aflopen van het tijdelijk 0-uren contract, of via bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst. Lees hier meer over in ons artikel over het opzeggen van een 0-uren contract.

Minimum van 3 uur

Een werknemer met een 0-uren contract heeft recht op uitbetaling van minimaal 3 uur per keer dat hij of zij wordt opgeroepen. Dit betekent dat als een flexwerker voor 1 uur komt, hij of zij nog steeds recht heeft op een uitbetaling van 3 uur.

Loondoorbetaling bij ziekte

Wanneer een werknemer met een 0-uren contract ziek is, dient de werkgever de ingeplande uren alsnog uit te betalen. Lees in dit artikel informatie over ziekte bij een 0-uren contract.

Verlof en vakantie

Werknemers met een 0-uren contract hebben recht op vakantiegeld en verlofdagen. Vaak wordt dit vergoed via vakantiegeld bovenop het bruto uurloon van de medewerker.

Vast contract

Wanneer je met een 0-uren contract werkt, is de ‘ketenregeling’ van toepassing. Dit houdt in dat je maar beperkt gebruik mag maken van 0-uren contracten en op ten duur een vast contract moet aanbieden.

Minimumloon

Het minimumloon bij een 0-uren contract is afhankelijk van wat wordt beschouwd als een fulltime werkweek binnen de branche. Wanneer je niet op basis van een fulltime week werkt, varieert het minimumuurloon per branche.

Ben je benieuwd naar hoe een 0-uren contract er uit ziet? Lees dan meer over het voorbeeld van een 0-uren contract.

We hebben ook meer informatie over de rechten en plichten voor jou als werkgever wanneer je met een 0-uren contract werkt

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog