De kosten van payroll

Terug naar Blog

De kosten van payroll

Je flexwerkers onderbrengen bij een payroll organisatie heeft veel voordelen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

In dit artikel kijken we naar wat deze kosten precies zijn en hoe je voor jezelf kunt afwegen of payroll de juiste beslissing voor je is.

Omrekenfactor

De kosten voor jou als ondernemer voor payroll is het bruto loon van de medewerker keer de omrekenfactor die het payroll bedrijf hanteert. Meestal ligt deze omrekenfactor rond de 1,5. Een factor kan de indruk wekken dat 0,5 van het bruto loon direct naar de payroll organisatie gaat. Echter is dit niet helemaal het geval. Zoals je in de illustratie hierboven ziet, is de opslag voor het verwerken van de administratie en de diensten die je geleverd krijgt van een payroll bedrijf minimaal. Het grootste deel van die factor 1,5, zijn kosten die je zelf anders ook had gemaakt. Hierbij moet je denken aan reserveringen, verzuimverzekeringen, pensioen en tijd.

Via een online calculator kun je bereken hoeveel je werkgevers kosten zijn als je een medewerker direct in dienst neemt. In deze calculator is geen pensioenpremie meegerekend. Je zult zien dat bovenop het brutoloon tegen de 40% aan kosten bijkomen wanneer je iemand zelf in dienst neemt. Wanneer een payroll organisatie een omrekenfactor van 1,5 heeft, weet je dus dat hun marge voor het bijhouden van administratie, verloning, service etc. 10% van het brutoloon is.

Goedkope vs. Dure Payroll

Wanneer je payroll organisaties vergelijkt is het makkelijk om te kijken de omrekenfactor. Echter zegt dit weinig. Zoals hierboven aangegeven, wordt het geld in verschillende potjes gestopt en dekt het risico’s als ziekteverzuim. Hoe een payroller hiermee om gaat is wat de payroller onderscheid van de rest. Er zijn payrollers op de markt die een omrekenfactor van 1,4 vragen. In dit soort situaties moet je je goed afvragen of zij daadwerkelijk genoeg reserveringen opbouwen, of ze het risico van ziekteverzuim daadwerkelijk dragen en wat hun service precies inhoudt. Bind je daarom niet vast op de omrekenfactor. Kijk verder dan dat.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog