Het opzeggen van een uitzendovereenkomst

Terug naar Blog

Het opzeggen van een uitzendovereenkomst

Wanneer je onderneming gevoelig is voor fluctuaties, zoals het weer, kunnen flexwerkers enorm handig zijn.

Sommige vormen zijn wat minder flexibel dan andere als het om korte termijn opdrachten gaat. Uitzendkrachten zijn vanwege de flexibiliteit enorm populair.

Dit artikel kijkt naar jouw rechten en die van de uitzendkracht met betrekking tot het opzeggen van de werkovereenkomst.

Opzegtermijn inlener

Wanneer je als opdrachtgever niet verder wilt werken met een uitzendkracht moet je rekening houden met in welke fase de uitzendkracht zit bij het uitzendbureau. Zolang de uitzendkracht in fase A (ABU) of fase 1 & 2 (NBBU) zit kun je als opdrachtgever op ieder moment het contract stopzetten. Wanneer een opdracht voor een uitzendkracht 12 weken of langer duurt, dien je al eerder aan te geven niet verder te willen:

  • 12 tot 26 weken – 5 dagen
  • 26 tot 52 weken – 10 dagen
  • 52 tot en met 78 weken – 14 dagen

Bij latere fases is het uitzendbureau verantwoordelijk voor passend werk voor de uitzendkracht. Dit houdt in dat de uitzendbureaus de oproepkrachten door moeten betalen wanneer zij geen werk voor ze hebben. Omdat medewerkers van het uitzendbureau die geen opdrachtgever hebben geld kost voor het uitzendbureau, behouden ze je graag als opdrachtgever. Daarom is het afhankelijk van de afspraken die je hebt als opdrachtgever met het uitzendbureau voor wanneer en hoe jij een overeenkomst met een uitzendkracht kan opzeggen .

Opzegtermijn uitzendkracht

De opzegtermijn van de uitzendkracht is afhankelijk van de fase waarin hij of zij zich bevindt. In fase A (ABU) of fase 1 & 2 (NBBU) – vaak is dit 78 weken – hoeft het opzeggen maar één dag van te voren zodat er vervanging geregeld kan worden voor jou als inlener.

Wanneer een medewerker in een fase verder zit kan het contract nog steeds worden opgezegd, maar dan is hier wel een opzegtermijn aan verbonden. Dit opzegtermijn is onderling bepaalt tussen de flexwerker en het uitzendbureau. Dit biedt voor beide partijen meer zekerheid.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog