Ziekte en nulurencontract 2023, hoe zit dat?

Terug naar Blog
ziekte bij nulurenontract

Ziekte en nulurencontract 2023, hoe zit dat?

In de dynamische wereld van flexibel werken, zoals het populaire nulurencontract, komen werkgevers vaak voor uitdagingen te staan. Vooral als het gaat om ziekteverzuim en personeelsplanning. Het is een groot verschil tussen een medewerker die tijdelijk is en iemand die langdurig afwezig is. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor een onderneming. Maar ziek zijn we allemaal wel eens. En om jou een lange zoektocht te besparen, zullen we in dit artikel dieper ingaan op de complexe relatie tussen ziekte en nulurencontract.

Ziek tijdens oproepperiode

Een van de voordelen van flexibele arbeidskrachten, zoals medewerkers met een nulurencontract, is dat werkgevers alleen betalen voor de werkelijk gewerkte uren. Dus wanneer de medewerker daadwerkelijk opgeroepen wordt. Hier zijn uiteraard wel strikte regels aan verbonden.

Wanneer een medewerker met een nulurencontract tijdens de oproepperiode ziek wordt, dien je de medewerker de oproepperiode standaard door te betalen met minimaal 70% van het loon voor de ingeplande uren van die dag. Afhankelijk van de CAO kan het minimum hoger zijn dan 70%. Het percentage kan ook afwijken wanneer de medewerker en werkgever het hierover eens zijn, maar het minimum blijft 70%. Wanneer het bedrag onder het minimumloon komt, geldt het minimumloon.

Dit betekend dat een medewerker recht heeft op loondoorbetaling voor de uren die oorspronkelijk waren ingepland. Bijvoorbeeld als het rooster van maart gepubliceerd is maar de medewerker wordt in deze maand ziek, dan heeft de medewerkers recht op doorbetaling van de uren die ingepland zijn in maand maart. Als er nog geen rooster voor maand april gepubliceerd is, dan hoef je voor april niet door te betalen.

basisrooster planningstool online online planningstool Personeelsplanning nulurencontract 2023
Planning in Onduro

Ziek buiten oproepperiode

Wanneer een medewerker ziek wordt buiten de oproepperiode, is er geen recht op loondoorbetaling. En de medewerker heeft geen recht op de ziektewet uitkering zolang het contract doorloopt. Er is wel een uitzondering: wanneer een medewerker 13 weken lang een bepaalt aantal uren werkt en vervolgens ziek wordt, dien je de uren door te betalen aan de medewerker. Dit komt omdat de medewerker met een nulurencontract na 3 maanden er vanuit mag gaan dat deze uren ā€˜standaardā€™ zijn.

Ziektewet en nulurencontract 2023

Wanneer een medewerker ook langdurig ziek blijft na het verlopen van de arbeidsovereenkomst en in de ziektewet blijft, kan de medewerker zich aanmelden bij het UWV (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen). Deze beoordeelt vervolgens of de medewerker recht heeft op een ziektewet uitkering.

Dit complexe samenspel van ziekteverzuim en flexibele arbeidscontracten, vraagt om een goed en duidelijk beheer van de werkgever. Het is van belang dat werkgevers op de hoogte zijn van hun verplichtingen en de rechten van de medewerkers. Dit zorgt voor een gezonde en eerlijke arbeidsomgeving. Wil je meer weten over de rechten en plichten als werkgever bij een nulurencontract? Lees dan ons artikel ā€˜De rechten en plichten bij een 0-uren contractā€™.

Ziekteverzuim registreren

Het ziekteverzuim kun je het beste registreren in een planning software. Een planning software helpt namelijk met het bijhouden en het berekenen van het ziekteverzuim. Hierdoor kun je als werkgever het verzuim ontzettend goed beheren.

In de planning software van ONDURO kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een medewerker ziek melden. Zodra een medewerker wordt ziekgemeld berekend ONDURO automatisch het ziekteverzuim en de eventuele kosten die doorbetaald moeten worden. Op deze manier houdt je altijd het overzicht en kom je niet voor verassingen te staan.

In onze vrijblijvende demo kun je een kijkje nemen en spelen met verschillende mogelijkheden. Let wel op, het is een demo dus niet alle mogelijkheden zijn zichtbaar. Neem gerust contact op, dan kijken wij met je mee naar de beste oplossing.

    Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

    Terug naar Blog