Vakantie en een 0-uren contract

Terug naar Blog

Vakantie en een 0-uren contract

Een flexwerker met een 0-uren contract heeft recht op vakantie. Daarnaast dien je als werkgever ook een toeslag te bieden voor die vakantie.

In dit artikel kijken we wat jouw plichten voor de medewerker zijn omtrent vakantiegeld en vakantiedagen.

Vakantiegeld bij een 0-uren contract

Minimaal 8% van het bruto loon van een medewerker met een 0-uren contract moet de werkgever betalen als vakantiegeld. Er zijn bedrijven die meer dan 8% bieden aan de medewerkers, maar dit is niet heel gebruikelijk. Wanneer je ziek bent als 0-uren kracht en bijvoorbeeld 70% van je loon krijgt uitbetaald, krijg je alleen over die 70% je vakantietoeslag.

Vakantiedagen en een 0-uren contract

In principe heeft een kracht met een 0-uren contract recht op 4x het gemiddeld aantal gewerkte uren per week aan vakantie. Echter is dit natuurlijk lastig te berekenen omdat je van te voren vaak niet weet hoeveel een medewerker gaat werken, het is tenslotte een 0-uren contract.

De methode waarmee je de vakantiedagen berekent blijft afhankelijk van je CAO. In het algemeen kun je deze vuistregel gebruiken: voor iedere 13 gewerkte uren reken je 1 uur vakantie. Omgedraaid is dat 0,077 per uur. Om het makkelijk te houden kun je die 0,077 afronden, maar dit moet je doen in het voordeel van de medewerker, omdat het een minimum is.

Voorbeeld: een medewerker heeft afgelopen maand 50 uur gewerkt. De vakantiedagen die hij of zij opgespaard heeft zijn dan 43 x 0,077. Dit is 3,311. Omdat 0,077 het minimum is, mag je dus niet naar beneden afronden en 3 uur vakantiedagen rekenen. Het moet naar boven afgerond worden en zal dus 4 uur bedragen.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog