Meer balans in je personeelsplanning

Terug naar Blog
Medewerkers

Meer balans in je personeelsplanning

Het plannen van personeel is een vak apart. Het is ontzettend snel schakelen en regelmatig brandjes blussen. Er gaat veel tijd zitten in het plannen van medewerkers, vooral wanneer je personeelsbestand groeit. 

Je krijgt meer mensen met behoeftes om rekening mee te houden, maar ook meer klanten om tevreden te houden. En niet te vergeten, de wensen van het bedrijf waar je ook aan wil voldoen. Als je deze drie factoren kunt verwerken in een personeelsplanning vind je de balans, die je gaat helpen bij een mooie groei van je bedrijf. 

Of je nu in Excel werkt of een online tool gebruikt, plannen blijft een vak apart. Omdat je met mensen werkt is er continu beweging en zullen er regelmatig veranderingen plaatsvinden. Echter kan het wel vele malen makkelijker gemaakt worden. 

Maar ben jij klaar voor verandering?

Bepaal jij of je medewerkers de beschikbaarheid? 

Bij het stellen van deze vraag zien we vaak terug dat ondernemers veel aan het rondbellen zijn om op het laatste moment nog een geschikte medewerker te vinden. 

Het is ontzettend frustrerend wanneer iemand niet reageert of wanneer je vaak ‘nee’ te horen krijgt, tevens kost dit enorm veel tijd en energie. Je kunt het gevoel krijgen dat je de controle verliest en dat geeft stress, omdat je misschien niet kunt voldoen aan de wensen van je klant. 

Die frustratie die je ervaart is voelbaar bij je medewerkers. Hierdoor zul je wellicht ook minder rekening houden met hun behoeftes, omdat je gestrest naar een oplossing aan het zoeken bent en de klant tevreden wil houden. 

Als dit regelmatig gebeurt zorgt dit voor een disbalans. Jij wilt alleen maar diensten opvangen en voldoen aan de wensen van je klanten. Maar je medewerkers voelen zich hierdoor misschien niet gehoord en wellicht krijgen ze daardoor het gevoel dat ze niet belangrijk zijn. Gevolg; er wordt minder samengewerkt en de prioriteit verschuift van team naar individu.

Wie bepaald er eigenlijk wanneer iemand beschikbaar is? Jij, de medewerkers of je klant? Deze vicieuze cirkel is heel eenvoudig te doorbreken en het gaat je enorm helpen bij het creëren van een passende balans.

Wat nu als je de rollen omdraait

Dit betekent niet dat jij juist gaat vertellen wanneer de medewerker moet werken, nee, dit betekent dat je gaat samenwerken met je team. 

Vraag ruim van te voren de beschikbaarheid op en luister naar de behoeftes. Herhaal dit maandelijks en ruim van te voren. In veel gevallen hebben de medewerkers contract uren waaraan ze moeten voldoen, plan deze eerst in. Daarnaast noteer je de uitzonderlijke beschikbaarheid. Dit zijn de momenten waarop een medewerker extra kan werken naast het basisrooster.

Door het op tijd opvragen van de beschikbaarheid en door vooruit te kijken, kun je het rooster ruim van te voren maken. Hierdoor weten de medewerkers waar ze aan toe zijn. Daarnaast heb je een actueel overzicht van de uitzonderlijke beschikbaarheid, dit betekent dat je minder hoeft rond te bellen bij bijvoorbeeld uitval.

Er zullen hierdoor ook minder roosterwijzigingen voorkomen omdat je luistert naar de behoeftes en hier rekening mee houdt. Je medewerkers zullen dan ook makkelijker en sneller voor elkaar invallen omdat een roosterwijziging minder vaak voorkomt. 

Tevens zul je niet meer zoveel tijd hoeven te besteden aan het rondbellen. Je medewerkers krijgen een melding in de app en kunnen zich desgewenst aanmelden. Veel mensen vinden het moeilijk en vervelend om ´nee´ te moeten zeggen en zullen hierdoor wellicht alsnog ja zeggen via de telefoon, terwijl dit eigenlijk helemaal niet past. Door middel van deze automatisering bewaak je samen ook nog eens de grenzen van je team. Winwin!

Door de samenwerking kun je de wensen van je klanten, de behoeftes van je medewerkers, samen met de doelen van het bedrijf verwerken in het rooster. Dit zorgt voor een soepel verloop in het rooster, tevreden medewerkers, blije klanten en hierdoor creëer je een mooie balans en groei in jouw bedrijf.

Nog makkelijker personeel inplannen?

Dat is absoluut mogelijk. Onduro zorgt namelijk voor de juiste communicatie. 

Eenvoudig plannen

In Onduro kun je heel eenvoudig (herhalende) diensten inroosteren. Het voordeel hiervan is dat je nog minder tijd hoeft te besteden aan je personeelsplanning en ondertussen houdt je ook nog eens je medewerkers en je klanten tevreden. 

De medewerker met daaraan een functie gekoppeld sleep je heel makkelijk in het rooster. Met de standaard shifts kun je heel snel een tijd koppelen aan de dienst, of je kunt het handmatig aanpassen. 

De template zorgt ervoor dat je herhalende diensten in een handomdraai kunt inroosteren.

personeel plannen met online personeelsplanning

Open dienst

Het is ook mogelijk om een open dienst te versturen zodat je medewerkers zichzelf kunnen aanmelden voor de dienst. Je hoeft dus niet meer rond te bellen en dat bespaard tijd voor zowel jezelf als je medewerkers. 

Online rooster

Het rooster staat online. Hierdoor is iedereen altijd op de hoogte. Je zult merken dat er minder miscommunicaties ontstaan en dat het inroosteren van medewerkers vele malen makkelijker verloopt.

Beschikbaarheid

Omdat je de beschikbaarheid heel eenvoudig kunt opvragen kun je de medewerkers snel inplannen. De beschikbaarheid is gekoppeld aan elke medewerker, hierdoor zie je in één oogopslag wie er beschikbaar is. Erg handig als je op het laatste moment iemand nodig hebt.

Urenregistratie

Na een dienst vullen de medewerkers zelf hun uren in. De beheerder keurt deze uren goed of af. Bij goedkeuring worden de gewerkte uren direct verwerkt in de online urenregistratie. De medewerkers beschikken hierdoor altijd over een overzicht van de gewerkte uren.

Ben jij benieuwd of een online personeelsplanning bij jouw bedrijf past? Speel dan mee met onze quiz en wij kunnen jou in een paar minuten vertellen wat jouw bedrijf nodig heeft. 

Durf jij voor verandering te gaan? 

Deze verandering gaat je enorm helpen bij het optimaliseren van je personeelsplanning doordat je op de juiste manier gaat plannen en communiceren. Kortom, je gaat samenwerken met je team.

Meld je aan en probeer Onduro 2 weken gratis. Tot snel!

    Terug naar Blog