4 Voorbeelden van een goede urenregistratie

Terug naar Blog

4 Voorbeelden van een goede urenregistratie

Urenregistratie kan soms tijdrovend en saai zijn wanneer je hier geen goed proces voor hebt.

Echter, door de gewerkte uren van medewerkers te registreren weet je niet alleen hoeveel uur je moet uitbetalen, je krijgt ook meer inzicht in andere zaken.

In dit artikel worden er 4 voorbeelden gegeven van wat voor mogelijkheden urenregistratie biedt.

Voorbeeld 1: uren controleren en bevestigen

In veel gevallen begint de urenregistratie met de medewerker die de uren doorgeeft van de dienst die zij gewerkt hebben. Omdat je uiteindelijk met de medewerker overeen wilt komen over hoeveel uren er uiteindelijk geregistreerd worden, is het aan een leidinggevende om de uren goed te keuren. Door dit samen met de medewerker te doen, verklein je de kans op onenigheid over de uitbetalingen.

Door de uren van de medewerkers telkens weer te bevestigen als leidinggevende, krijg je ook een beeld van de overuren die medewerkers maken. Zie je structureel dat een medewerker overuren maakt? Dan kan dit twee dingen betekenen: diegene smokkelt er steeds een uurtje bij, of is enorm gedreven om ongeacht de werktijden, een goed resultaat te leveren.

Voorbeeld 2: toeslagen en uurlonen berekenen

Door tijdens de urenregistratie ook de datum en tijd te registreren, wordt het interessant wanneer je toeslagen wilt berekenen. Wanneer er binnen jouw branche een toeslag geldt voor bepaalde uren (e.g. nachtdiensten), weekenden of feestdagen, kun je op basis van de doorgegeven datums en tijden van de urenregistratie de toeslagen berekenen.

Wanneer je uurlonen koppelt aan medewerkers, kun je de lonen direct berekenen voor je oproepkrachten of vast personeel. Dit gepaard met de toeslagen geeft je genoeg informatie om gemakkelijk de verloning te regelen, of door te sturen naar je accountant of payroller.

Voorbeeld 3: inzage krijgen in arbeidsproductiviteit

Bij het invoeren van de omzet, kun je meten hoeveel procent van je omzet naar arbeidskosten gaat. Nu is het natuurlijk al interessant om te weten hoeveel procent dat is, het is nog interessanter om naar verloop van tijd naar de ontwikkeling van dit percentage te kijken. Deze inzichten zijn belangrijk voor een effectievere bedrijfsvoering en kunnen het verschil maken voor een grotere netto winst.

Daarnaast bieden statistieken ook de mogelijkheid om te kijken hoeveel één uur aan arbeid je kost en wat hier de ontwikkeling van is. Of analyseer geplande uren tegenover daadwerkelijk gewerkte uren en krijg inzicht in welke (feest)dagen je niet rendabel genoeg bent om open te zijn.

Voorbeeld 4: tijd-voor-tijd saldo en verlof

Wanneer je urenregistratie helemaal naar een nieuw level wilt brengen, kun je invoeren hoeveel een medewerker hoort te werken, waardoor je vervolgens inzicht krijgt in hoeveel een medewerker daadwerkelijk werkt per maand. Afhankelijk van het arbeidscontract, kan je hiermee het tijd-voor-tijd saldo berekenen en bijhouden.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog