Ziekte bij een 0-uren contract, hoe zit dat?

Terug naar Blog

Ziekte bij een 0-uren contract, hoe zit dat?

Ziek zijn we allemaal wel eens. Wel bestaat er voor een ondernemer een groot verschil tussen een griepje en een kracht die langdurig ziek is.

Bij een 0-uren contract is dit niet anders. Er zijn verschillende rechten en plichten als werkgever wanneer een medewerker ziek wordt.

Dit artikel laat zien hoe het zit met ziekte bij een 0-uren contract en hoe het zit met de ziektewet bij een kracht die werkt op oproepbasis.

Ziek tijdens oproepperiode

Het grootste voordeel van flexwerkers, zoals bij een 0-uren contract, is vaak dat je de kracht alleen betaalt wanneer jij de kracht echt nodig hebt en dus oproept.

Wanneer een 0-uren contract kracht tijdens de oproepperiode ziek wordt, dien je de werknemer de oproepperiode standaard door te betalen met minimaal 70% van het loon voor de ingeplande uren van die dag. Afhankelijk van de CAO kan het minimum hoger zijn dan 70%. Het percentage kan ook afwijken wanneer de werknemer en werkgever het hierover eens zijn, maar het minimum blijft 70%. Wanneer het bedrag onder het minimumloon komt, geldt het minimumloon.

Dit zijn dus de uren die de medewerker ingepland is. Bijvoorbeeld: als het rooster van maart gepubliceerd is en de medewerker tijdens deze maand ziek wordt, heeft hij of zij recht op doorbetaling van de uren die ingepland zijn. Als er nog geen rooster voor april gepubliceerd is, hoef je voor april niet door te betalen.

Ziekte buiten oproepperiode

Wanneer een medewerker ziek wordt buiten de oproepperiode, heeft hij of zij geen recht op loondoorbetaling.

Er is wel een uitzondering: wanneer een medewerker 13 weken lang een bepaalt aantal uren werkt en vervolgens ziek wordt, dien je de uren door te betalen aan de medewerker. Dit komt omdat de 0-uren kracht na 3 maanden er vanuit mag gaan dat deze uren ‘standaard’ zijn.

De ziektewet

Wanneer een medewerker ook langdurig ziek blijft na het verlopen van de arbeidsovereenkomst, kan de medewerker zich aanmelden bij het UWV. Deze beoordeelt vervolgens of de medewerker een uitkering krijgt.

Wil je meer weten over de rechten en plichten als werkgever bij een 0-uren contract? Lees dan ons artikel ‘De rechten en plichten bij een 0-uren contract’.

Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.

Terug naar Blog